pr & social media adviesbureau

blog

Wy grutsk diele ús súksessen

Wy grutsk diele ús súksessen

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het Fries is toegevoegd aan Google Translate. Sinds vorige week is het mogelijk om in de vertaaldienst teksten in bijvoorbeeld het Nederlands, Engels of Japans te vertalen van en naar het Fries. Het doel van Google is om alle informatie ter wereld overal toegankelijk en bruikbaar te maken. Naast het Fries zijn er nog 12 andere talen in Google Translate geïntroduceerd, waaronder het Luxemburgs, Pashto en Schots-Gaelisch.

Nederland kon er niet om heen
Whizpr zorgde voor media aandacht op zowel nationale en regionale TV, radio, print media als online, zodat heel Nederland hier niet meer om heen kon. De nieuwste toevoeging aan Google Translate is massaal opgepakt en wij kunnen met trots de resultaten delen.

Naast het NOS journaal, het Jeugdjournaal, Hart van Nederland, Omroep Max, EditieNL, hebben we ook met onze Friese weerman Piet Paulusma gebeld om dit nieuws in zijn weerbericht te verwerken. De Wereld Draait Door geeft aan dat je sommige Friezen beter niet kunt verstaan en geeft een eigen - wat ons betreft hilarische - draai aan de berichtgeving van dit nieuws.

Op de radio testen Coen en Sander hun Friese kennis met een quiz op Radio 538. Ook Radio 1, Radio 2 en 3FM laten het nieuws niet voorbij gaan. De Telegraaf kopt met 'Frysk beskikber yn Google Translate' en NRC Handelsblad, de Volkskrant, AD en Trouw blijven niet achter.

Online gekte #googleviertfries
Toen het nieuws groot werd opgepikt, zorgde dit voor veel vervolgaandacht op internet. Het feit dat veel invloedrijke media en online influencers zich in het gesprek over de ‘Google viert Fries’ mengden, heeft voor een enorme verspreiding van het nieuws gezorgd. Dat Google Translate nu ook een Friese variant kent, heeft - alleen online - al voor 8,4 miljoen impressies gezorgd. Dit zijn alle lezers, volgers en fans die het nieuws potentieel voorbij hebben zien komen.

Dit betekent dat de helft van Nederland het nieuws in potentie heeft gezien: in de tijdlijn van hun sociale netwerken, op blogs, forums, nieuwssites, etc. De gecreëerde impact is daarmee erg groot, en is erg positief.

coosto-fries

Benieuwd wat de kop van deze blog betekent? We verwijzen je graag door naar Google Translate ;-)

Reageer

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond