pr & social media adviesbureau

blog

Stars, stripes en apenstaartjes

Stars, stripes en apenstaartjes

Alweer meer dan 2 maanden geleden (18 mei jl.) zorgde het bericht dat de president van de Verenigde Staten eindelijk zijn eigen Twitter-account heeft, voor een hoop ophef. Want eindelijk op Twitter, na zes jaar! Whizpr dook eens in de Twitter-accounts van een aantal bekende mensen. De resultaten van onze zoektocht vind je in deze blog.

Obama nieuw op Twitter?
De eerste vraag die opkwam toen we hoorden van het nieuwe account van Obama was: “Obama is toch al lang op Twitter?” Jazeker, dat was hij al sinds maart 2007. Dat account wordt echter grotendeels gerund door Organizing for Action. Obama doet via een officiële presidentsaccount nu helemaal zijn eigen ding (tenminste, dat suggereert hij in zijn eerste tweet). Een account, zo bevestigde hij desgevraagd aan Bill Clinton, die hij straks weer overdraagt aan een volgende president.

Bijna 3 miljoen volgers
Het aantal volgers van Obama groeit gestaag. Zat hij binnen een uur al op een miljoen volgers, inmiddels zijn dat er 2,97 miljoen en counting. Ter vergelijking: Vladimir Poetin heeft sinds de oprichting van zijn Russische account in 2011 een schare van 1,31 miljoen volgers opgebouwd. Daar staat tegenover dat Caitlyn Jenner (voorheen Bruce Jenner geheten en onderdeel van de Kardashian-clan) op haar sinds 1 juni geopende account, al meer dan 2,5 miljoen volgers heeft verzameld. Waarvan 1 miljoen binnen slechts 4 uur. Good job Caitlyn!


Why o why
Terug naar Obama. Er is door media al veel gespeculeerd over Obama´s reden om juist nu een account te openen. Bijvoorbeeld Huffinton Post, maar ook NRC verdiepten zich in Obama’s motivatie. De verwachting is dat Obama zich nu losmaakt van het account @BarackObama om Hillary Clinton straks een groot volgerspubliek te gunnen. Dit voor wanneer zij campagne gaat voeren. Toch opmerkelijk in dat geval, is dat hij zijn nieuwe ‘authentieke’ account niet zijn eigen naam heeft meegegeven. Tip van één van mijn scherpe collega’s: @Obamaismyname is nog vrij. Waarom investeren in @Potus, wanneer je over twee jaar de account weer overdraagt aan een nieuwe - en eventueel conservatieve president? Het blijft een opmerkelijke zet.

Breaking of niet
Zijn beweegredenen daargelaten, hoe doet hij het tot dusver? Het aantal volgers zegt natuurlijk weinig over zijn posts. De teller staat inmiddels op 49 verzonden tweets. Zijn eerste dateert van 18 mei en daarna volgde er met regelmaat een nieuwe tweet. Op 28 mei jl. hield hij een #askpotus, waarin hij vragen beantwoordde vanwege #actonclimate. De vraagbaak stond in het teken van zijn beleidsplannen om klimaatverandering tegen te gaan. Hij maakte tijdens de sessie wel een klein uitstapje naar zijn favoriete sportclubs en beantwoordde en passant een vraag over studentenleningen.


Het is wat vroeg, maar we zien dat er langzamerhand wat meer uitgesproken tweets verschijnen op het account, zoals de tweet over het toegestane huwelijk voor Amerikaanse homo’s en lesbiennes. Over het algemeen is het een mix van soms grappige, maar veelal zorgvuldig afgewogen tweets. Wij blijven hem in ieder geval volgen!

Reageer

  • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
    * E-mail adres wordt niet getoond